Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

"cultura de soia e rentabila? soia conventionala fata de cea modificata genetic"

Este rentabila cultura de soia in Romania, soia conventionala? Daca da, de ce a scazut suprafata cultivata dupa ce ni s-a interzis sa cultivam soia rezistenta la roundup?

Adaugata in
  • Culturi de camp
  • Soia
  • Soia modificata genetic
  • Roundup

ion ion
 User  ion ion a intrebat la 18 Oct. 2011

 

1 raspuns

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laurentiu Rinchita
 Consultant Laurentiu Rinchita (Dr. ing. agronom. Am lucrat atat in cercetare la SCDA Teleorman si Pioneer, cat si in productie si consultanta. In prezent ofer consultanta atat in cultura mare cat si in legumicultura (camp si solar), fermierilor din judete din sud (Teleorman, Ilfov, Ial, Consultant agricol) a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2011
Soia este una din plantele agricole care prezinta o importanta deosebita din urmatoarele considerente:

a semintele de soia contin peste 30% substante proteice si 17-25% ulei.
b in productia mondiala uleiul de soia ocupa locul intai.
c faina obtinuta din boabele de soia folosita in proportie de 4-5% in faina de grau potenteaza gustul painii.
d din faina de soia se realizeaza diferite produse alimentare cum sunt: lapte, branza, fulgi, ciocolata, macaroane, biscuit etc.
e proteinele din boabele de soia se utilizeaza sub forma de ,,carne vegetala”.
f uleiul de soia este folosit ca materie prima pentru fabricarea margarine, sapunuri, lecitina etc.
g sroturile rezultate din procesul de extragere a uleiului sunt utilizate in hrana animalelor.
h cultura de soia contribuie la imbunatatirea fertilitatii solului urmare a faptului ca este o leguminoasa si ca urmare contribuie la cresterea continutului de azot din sol aspect care ne permite o reducere a ferilizarii cu azot, pentru cultura care urmeaza dupa soia cu 30 – 50 kg/ha s.a., azot fixat din sol cu ajutorul bacteriilor fixatoare de azot din nodozitatile radacinilor Bradyrhizobium japonicum.

In tara noastra suprafetele semanate cu soia s-au redus pronuntat, ajungand in anul 2010 la 63,9 mii ha. Acesta scadere a suprafetelor semanate cu soia se datoreaza in special faptului ca pe marea majoritate a suprafetelor agricole unde se poate cultiva soia, sistemul de irigatii nu functioneaza si a faptului ca spre deosebire de soia modificata genetic, combaterea buruienilor din culturile de soia conventionala nemodificata genetic este mult mai costisitoare.


Alte intrebari despre Culturi de camp

Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Video club