Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

"sacrificarea mieilor direct in piete"

Buna. Am inteles ca este permis sa se sacrifice mieii direct in piete, este adevarat? Care ar fi perioada in care este permis acest lucru?

Adaugata in
  • Legislatie agricola

Florica Vranceanu
 User  Florica Vranceanu a intrebat la 05 Apr. 2014

 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Pascu
 Consultant Marius Pascu (inginer agronom. Am experienta in productia de cereale si plante oleaginoase. Detin cunostinte de legislatie in domeniul agricol, AGROSOL EXPERT) a raspuns userului Marius Pascu la 05 Apr. 2014
DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor permite infiintarea spatiilor amenajate temporar numai daca:
- in anul precedent au mai fost infiintate pe aceleasi locatii spatii amenajate temporar iar pe intreaga perioada de functionare nu au fost constatate abateri de la legislatia sanitara veterinara in vigoare;
- in aceste spatii amenajate temporar sunt respectate conditiile generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a suproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si de eliminare a deseurilor stabilite de legislatia sanitara veterinara;
- exista un numar suficient de medici veterinari oficiali instruiti corespunzator cu privire la efectuarea examenului ante si post-mortem, care sa poata dispune masuri asupra carnii, in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare la nivelul spatiilor amenajate temporar.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Pascu
 Consultant Marius Pascu (inginer agronom. Am experienta in productia de cereale si plante oleaginoase. Detin cunostinte de legislatie in domeniul agricol, AGROSOL EXPERT) a raspuns userului Florica Vranceanu la 05 Apr. 2014
Autoritatea a stabilit o serie de conditii sanitar-veterinare ce trebuie respectate in procesul de sacrificare a animalelor. Iata care sunt acestea:
- fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/inregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;
- animalele au o stare corespunzatoare de sanatate si sunt admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animale identificate conform legislatiei in vigoare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;
- respectarea regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale, iar formularele de miscare sa fie completate corespunzator;
- transportul mieilor pentru taiere este efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar conform modelului stabilit de ANSVSA;
- sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.
- in cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie.
- spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;
- activitatea de sacrificare a mieilor in spatii amenajate temporar se realizeaza numai in perioada 11.04-19.04.2014, intre orele 06:00-17:00.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florica Vranceanu
 User Florica Vranceanu a raspuns userului Marius Pascu la 05 Apr. 2014
ce conditii trebuie sa indeplinsec pentru a primi aprobarea?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Pascu
 Consultant Marius Pascu (inginer agronom. Am experienta in productia de cereale si plante oleaginoase. Detin cunostinte de legislatie in domeniul agricol, AGROSOL EXPERT) a raspuns la intrebare la 05 Apr. 2014
In perioada premergatoare Sarbatorilor de Paste, ANSVSA actioneaza pentru protejarea sanatatii si respectarea intereselor consumatorilor si permite sacrificarea mieilor in piete.
Astfel, in perioada 07.04-19.04.2014, in toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv in zilele de sambata si duminica.


Alte intrebari despre Legislatie agricola

Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Expertii nostri
Gabriel Ionita
Anghel Viorel Daniel Marinescu Laurentiu Rinchita Dragos Serban Macovei Denisa Cornel Oprea
Video club