Cum se cultiva tarhonul?
de Clubagricultura.ro la 06 Oct. 2014 |
Tags: tarhon, cum se cultiva tarhonul, frunze de tarhon,
Tarhonul este folosit adesea pentru a da gust mancarurilor de legume sau a altor preparate pe baza de legume. De asemenea, acesta mai este intrebuintat la condimentarea fripturilor de porc, vanat, vita, oaie sau pasare.
Tarhonul a fost descoperit pentru prima oara in Rusia si Mongolia. Acesta s-a raspandit rapid in Emisfera Nordica de la Estul Europei pana la Asia Centrala, Asia de Est, India, vestul Americii de Nord si Nordul Mexicului. Acum tarhonul este plantat in aproape toata lumea.
Cum se planteaza tarhonul?
Plantarea tarhonului se face prin butasire sau prin divizarea tufei, la inceputul primaverii. Butasii se planteaza la o distanta de aproximativ 40-50 de centimetri intre ei, pentru ca tufa sa poata creste si sa se dezvolte corespunzator.
Pentru a se dezvolta corespunzator, tahonul trebuie plantat intr-un loc insorit. Are nevoie de un sol drenabil, format dintr-un amestec de pamanat de gradina, nisip si turba.
Udare
Deoarece radacinile sale se extind mai mult la suprafata pamantului si nu in interior, acesta are nevoie de udari dese, astfel incat solul sa nu se usuce intre doua udari. Nu trebuie pusa foarte multa apa, deoarece excesul acesteia poate duce la putrezirea radacinilor. Recoltarea se poate face de la inceputul verii pana la venirea frigului cand tufa de tarhon se usuca.
Inmultire
Tarhonul se inmulteste vegetativ, prin butasi sau despartirea tufelor.
Frunzele sale, datorita continutului de uleiuri eterice, sunt foarte aromate iar gustul lor este usor amarui. Ele se folosesc atat in bucatarie pentru condimentarea ciorbelor si fripturilor dar si in farmacia naturista, unde sunt utilizate indeosebi in tratarea unor afectiuni ale rinichilor, ficatului si stomacului.
Se poate presara peste fripturi, salate, preparate din oua, carora le imbogateste gustul fara a mai fi nevoie de sare.
Frunzele de tarhon se folosesc verzi, ca atare, sau uscate si maruntite. O metoda traditionala de a pastra tarhonul peste iarna este conservarea in otet.
Sursa: agroromania.manager.ro
Autor: Clubagricultura.ro
Articole conexe:
- » 4 trucuri pentru un gazon perfect in aceasta primavara in curtea ta
- » Pregatirea pomilor pentru iarna
- » Altoirea pomilor fructiferi in despicatura
- » Cum sa plantezi corect gazonul?
- » Gunoiul de grajd. Mod de pastrare si aplicare
Ultima ora:
- » 4 trucuri pentru un gazon perfect in aceasta primavara in curtea ta
- » Pregatirea pomilor pentru iarna
- » Altoirea pomilor fructiferi in despicatura
- » Cum sa plantezi corect gazonul?
- » Gunoiul de grajd. Mod de pastrare si aplicare
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii