Altoirea pomilor fructiferi in despicatura
de Clubagricultura.ro la 03 Sep. 2013 |
Tags: altoire, altoi, pomi fructiferi, portaltoi
Aceasta metoda de altoire este una destul de simpla si cu rata mare de succes.
Pentru acest procedeu trebuie sa folositi ramuri si portaltoi sanatosi iar ustensilele folosite trebuie dezinfectate.
Ca portaltoi poate fi folosita orice ramura care porneste din axul principal care nu depaseste grosimea de 6 cm. Puteti folosi ca portaltoi si axul principal. Portaltoiul se scurteaza la o lungime de 10 cm fata de ramura principala sau fata de sol, in cazul in care altoirea se face direct pe axul principal. Se incearca o taietura cat mai fina.
Capatul se despica in doua parti egale cu o dalta sau un cutit de bucatarie mai solid. Despicatura trebuie sa aiba o adancime de 5 cm si se fixeaza cu o pana pentru a o tine deschisa.
Ramurile altoi se aleg din pomi sanatosi din culturile din anii trecuti. Grosimea lor trebuie sa fie cuprinsa intre 4 si 6 mm. Baza care urmeaza a fi introdusa in despicatura se ciopleste pe ambele parti pe o lungime de 4-5 cm si la 1 cm fata de mugure. Cioplirea trebuie realizata fin dintr-o singura taiere.
Ramurile altoi se introduc in despicatura, astfel incat cioplirea sa intre in totalitate in portaltoi iar mugurii sa fie orientati catre exterior. Dupa ce scoatem pana cu grija, fara sa deranjam pozitia ramurilor altoi, despicatura se umple cu mastic, ceara, chit pentru lemn sau parafina incalzita pana la max 45⁰.
In continuare, totul se sigileaza cu vopsea pe baza de ulei si se leaga cu banda elastica zona de fixare a altoiului in portaltoi.
Autor: Clubagricultura.ro
Ultima ora:
- » 4 trucuri pentru un gazon perfect in aceasta primavara in curtea ta
- » Cum se cultiva tarhonul?
- » Pregatirea pomilor pentru iarna
- » Cum sa plantezi corect gazonul?
- » Gunoiul de grajd. Mod de pastrare si aplicare
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii