Clubagricultura.ro » Boli si daunatori
» Combaterea costreiului in culturile de porumb si floarea soarelui
Combaterea costreiului in culturile de porumb si floarea soarelui
de Clubagricultura.ro la 05 Iun. 2013 |
Tags: costrei, buruiana, recolta, floarea soarelui, porumb
Costreiul (Sorghum halepense) este o buruiana problema pentru fermierii romani. Romania este tara cu cel mai ridicat grad de infestare cu costrei.
Numarul mare de seminte produse de fiecare planta (2000-5000), precum si sistemul de rizomi extensivi fac ca aceasta buruiana sa fie dificil de combatut. Dimensiunile costreiului ii permit sa umbreasca plantele din jur, in acest fel reducand cantitatea de apa si substante nutritive disponibile plantei de cultura.
Pierderile produse de costrei culturilor agricole pot ajunge si chiar depasi 50% din recolta.
Combaterea costreiului din culturile de floarea soarelui, soia, sfecla de zahar, cartof, rapita, etc. se face prin aplicarea erbicidelor sistemice selective pentru cultura.
Se recomanda aplicarea produselor Targa Super 5 EC sau Leopard 5EC in doza de 1,5-2 l/ha in functie de cultura, aceste produse nu doar ca distrug foliajul, ci combat si previn regenerarea rizomilor. Targa Super sau Leopard se aplica in primele faze de vegetatie ale plantei de cultura, astfel incat se nu impiedice contactul solutiei de stropit cu buruienile.
Cantitatea de solutie recomandata este de 200-300 l/ha.
Porumbul este una din plantele de cultura foarte sensibil la imburuienarea cu costrei. Sensibilitatea maxima se manifesta in primele faze de vegetatie, cand plantele de porumb inregistreaza o crestere lenta, permitand buruienilor sa se dezvolte.
Singura metoda eficienta prin care se poate combate costreiul din cultura porumbului o reprezinta apliarea erbicidelor selective pentru porumb. Se recomanda aplicarea erbicidului Astral 40SC, care este absorbit prin frunze si radacini. Spectrul de actiune cuprinde buruieni monocotiledonate anuale si perene, precum si dicotiledonate anuale.
Se poate aplica numai pana in faza in care porumbul are 7-8 frunze, iar costreiul din rizomi are 15-20 cm inaltime, numai cu mijloace terestre prevazute cu sisteme de agitare/omogenizare continua a solutiei.
Astral este compatibil si se poate aplica in ameste cu fertilizantul foliar Microfert-U pentru prevenirea carentelor de zinc si a altor nutrienti.
Autor: Clubagricultura.ro
Articole conexe:
- » Cultura de floarea soarelui: combatere Lupoaie
- » Boli si daunatori in cultura de floarea soarelui
- » Cultura de porumb. Daunatori
Ultima ora:
- » Daunatori la vita de vie. Paianjenul rosu
- » Cultura de floarea soarelui: combatere Lupoaie
- » Cel mai periculos daunator care ataca varza
- » Boli si daunatori in cultura de floarea soarelui
- » Esca - un agent patogen periculos in plantatiile de vita de vie
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii