Clubagricultura.ro » Actualitate
» Agricultorii care se asociaza in cooperative pot beneficia de stimulente financiare
Agricultorii care se asociaza in cooperative pot beneficia de stimulente financiare
de Clubagricultura.ro la 10 Iul. 2015 |
Tags: daniel constantin, agricultura, cooperative, fonduri europene
Productia agricola trebuie valorificata prin integrarea in lanturi scurte de productie, care pot adauga astfel plus valoare, sustine Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Lipsa legaturii intre zona de productie si zona de comercializare generata in mare masura de lipsa infrastructurii din zona de colectare, depozitare, conditionare a produselor agricole, legumicole si zootehnice reprezinta o problema pe care reprezentantii MADR si-au propus sa o corecteze.
In plus, Ministrul Agriculturii a anuntat noi stimulente in vederea asocierii. Astfel, cei care creeaza grupuri de producatori sau cooperative nu vor avea doar punctaj, ci si un stimulent financiar cu 20% mai mare.
„Ne propunem pentru urmatorul exercitiu financiar sa crestem productia, sa o integram si sa realizam acele lanturi scurte de productie. Exportam foarte mult, din ce in ce mai mult, dar materie prima, nu produse procesate. Tocmai de aceea, cei care vor merge pe aceasta linie, de integrare a productie, pe langa productie de exemplu fac si o unitate de procesare sau un depozit de colectare sau un program de marketing in vederea comercializarii produselor, vor avea intaietate la primirea de fonduri europene. Cei care creeaza grupuri de producatori sau cooperative nu vor avea doar punctaj, ci si un stimulent financiar cu 20% mai mare”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul Caravanei PNDR 2020.
Ministrul Agriculturii a anuntat, de asemenea, ca fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile pot beneficia de finantare nerambursabila de pana la 90% din suma solicitata.
„M-am intalnit cu un fermier care spunea ca are o unitate de productie si se gandeste sa intre si pe zona de procesare, pentru ca a obtinut fonduri pentru productie. Pentru zona de productie a obtinut 50% nerambursabil, 50% contributie proprie. Deja pentru zona de procesare, daca isi creeaza acea cooperativa sau grup de producatori va avea 70% nerambursabil, 30% contributie proprie. Si in functie de zona in care se afla, de alte criterii, poate avea pana la 90% nerambursabil”, a mai spus Daniel Constantin.
Autor: Clubagricultura.ro
Articole conexe:
- » DNA: Sindicalistul Marcel Andrei, inculpat intr-un dosar cu fraudare de fonduri europene
- » Senatul a modificat legea cooperativelor. Ce reguli vor avea de respectat fermierii care se asociaza
- » Fondul mutual pentru agricultura: cotizatie obligatorie pentru fermierii cu peste 10 ha
- » Daniel Constantin: ''Romania poate sa faca usor tranzitia de la agricultura clasica la cea ecologica''
- » Agricultura biologica in Romania: un mare viitor? O dezbatere cu autoritatile, societatile agricole si traderii
Ultima ora:
- » Rosiile, legumele indragite de romani: Ce trebuie sa stii ca sa ai recolta bogata in gradina
- » 5 pasi esentiali sa pui la punct o casa batraneasca fara sa iti irosesti banii
- » 5 lucruri pe care orice gospodar prevazator trebuie sa le faca de pe acum pentru primavara
- » 4 reguli de care ar fi bine sa tii cont în cultivarea tomatelor
- » Propunere UE: dublarea ajutorului de minimis de la 15 000 de euro la 30 000
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii